Känsligt ämne. (Foto: Scanpix)
TEATER

Regissör till Fritzlpjäs mordhotad

Den planerade teateruppsättningen av Pension F i Wien har redan före premiär rivit upp våldsamma känslor på grund av sitt innehåll, och regissören har utsatts för mordhot.
   Pjäsen handlar bland annat om mardrömssagan från österrikiska Amstetten, där Josef Fritzl höll sin dotter och deras gemensamma barn fångna i källaren i 24 år. 

När nyheten om 3raum-anatomietheaters planerade teaterföreställning nådde allmänheten spreds rykten om att det handlade om en humoristisk satir om tragedin i Amstetten, vilket upphovsmännen bestämt har dementerat. Det satiriska handlar, enligt dramatikern och regissören Hubert ”Hubsi” Kramar, om mediernas rapportering av fallet.

Ursprungligen hette pjäsen Pension Fritzl (på svenska: Pensionat Fritzl) vilket kan tolkas som en smaklös ordlek. Men enligt Kramar hade titeln sin naturliga bakgrund i att en medförfattare till pjäsen - Herrmann Fritzl - råkade ha samma efternamn som herren i ”Skräckhuset”. Efter påtryckningar från upprörda människor och offrens advokater, har man nu förkortat titeln till Pension F.
   Enligt danska Berlingske Tidende har ”Hubsi” Kramar nu blivit mordhotad på grund av föreställningen och det högerpopulistiska partiet FPÖ kräver att den stoppas eftersom dom anser den vara ”en skam för Österrike”. 

Premiären kommer dock att äga rum som planerat i Wien 23 februari - under polisbevakning. Den är förövrigt slutsåld och 120 journalister från hela världen är föranmälda.

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".