1 av 2
La Nilsson. (Foto: Scanpix)
2 av 2
Plácido Domingo (Foto: Scanpix)
MUSIK

Birgit Nilssonpriset till Plácido Domingo

Plácido Domingo blir den första mottagaren av the Birgit Nilsson Prize, världens största musikpris inom den klassiska genren.

Det var vår legendariska operastjärnas önskan att belöna internationellt framstående prestationer inom opera och konsert med ett pris på 1 miljon dollar. Namnet på den första pristagaren, utsedd av Birgit Nilsson själv, har hållits hemligt fram till dagens offentliggörande. Plácido Domingo kommer att motta the Birgit Nilsson Prize vid en formell prisceremoni i slutet av 2009.

I början av 1980-talet, mot slutet av sin långa och framstående karriär, bestämde sig den legendariska dramatiska sopranen att skapa en stiftelse med syftet att dela ut ett pris vart annat eller vart tredje år på beloppet en miljon US Dollar. Priset skulle belöna internationellt framstående prestationer inom opera och konsert.

Plácido Domingos globala karriär är legendarisk – han har sjungit 130 olika roller, fler än någon annan tenor i världshistorien. För tio år sedan slog Domingo Carusos svårslagna rekord av att öppna operasäsongen på the Metropolitan Opera. I år firar han sitt fyrtionde år på the Metropolitan Opera i New York och han har öppnat säsongen inte mindre än 21 gånger.

Domingos musikalitet bekräftas av hans extraordinärt breda repertoar och sångkarriär, men även av hans kvaliteter som dirigent, administratör, människovän och grundare av program och tävlingar för unga artister.

Birgit Nilsson och Plácido Domingo sjöng tillsammans för första gången i New York på the Metropolitan Opera den 15 februari 1969 i en matinéproduktion av Tosca. Nilsson kommenterade att ”Plácido skötte sig ypperligt. Han var en otroligt bra Cavaradossi, hans agerande var superbt – han var rollen, han älskade rollen men framförallt sjöng han utsökt”.

Ett kollegialt bevis för Birgit Nilssons storhet framkom under en teveintervju med Plácido Domingo flera år senare. Domingo tillfrågades vilken musikalisk inspelning han värderade högst av alla. Han svarade ”En av mina absoluta favoriter är In questa Reggia, sjungen av Birgit Nilsson, men inspelningen kan inte mäta sig med ljudet jag hörde när jag sjöng med henne”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".