Förbjuden frukt för KD:s Göran Hägglund. Föreningen Ture Sventons vänner har kartlagt partiledarnas semmelkonsumtion och kommit fram till att sex av sju partiledare gärna klämmer en bulle på fettisdagen. FOTO: Jurek Holzer/Scanpix
KULTURARV

Partiledarnas semmelvanor kartlagda

Är semlan politisk? Sällskapet Ture Sventons vänner har kartlagt Sveriges partiledares semmelvanor och med tanke på resultatet torde svaret vara: ”nja”. Men en viktig plats har semlan uppenbarligen i det politiska livet. Alla partiledare utom en äter nämligen semlor.

I år infaller fettisdagen 24 februari och då äter uppskattningsvis fem miljoner svenskar varsin semla. Föreningen Ture Sventons Vänner äter, precis som Sventon själv, semlor vid behov året runt och kallar dem då, som bekant, för temlor.

Men hur är det då med våra partiledare? Jo, tydligen ligger deras semmelkonsumtion något högre än den genomsnittlige väljaren: i genomsnitt sex semlor per partiledare och år, att jämföra med motsvarande fem för medelsvensson. Flera av riksdagspartiernas ledare avslöjar dessutom att de provsmakat både en och flera semlor före den officiella premiären på fettisdagen. 

Med tanke på Kulturutredningens och kulturministerns uttalade önskemål om ett bevarat kulturarv, pekar de svenska semmelvanorna på såväl folkets som det politiska toppskiktets fulla stöd i den frågan.  
   Av partiledarna är det bara Göran Hägglund som avstår helt från de gräddiga frestelserna, och detta med hänvisning till sin strikta GI-diet. Vid rundfrågningen Ture Sventons vänner gjort svarade Hägglund att: ”att lasternas summa är konstant” och att han valt att inte slösa något av sin kvot på semlor.

Vilka Hägglunds övriga laster är höll han dock för sig själv, men en beundransvärd kristlig disciplin måste han ändå sägas uppvisa i semmelfrågan. Och kulturarvet förvaltar han förmodligen på annat vis.

Cecilia Djurberg
cecilia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".