Simenon firas i Belgien

Alla Maigretläsare vet det naturligtvis redan: i år är det 100 år sedan Georges Simenon föddes - i belgiska Liège. Jovisst: Parispolisens ojämförligt störste skildrare är en belgare. Och i Belgien firar man förstås rejält med ett helt Simenonår. Ingmarie Froman har lyssnat på hemlandets hyllningar:
Gåtan Georges Simenon, mannen med 40 pseudonymer, med tiotusen kvinnor, med tiotusen romanfigurer. Hans liv är en dröm för en kalenderbitare. Hör bara: sviten om kommissarie Maigret har gått ut i 853 miljoner ex, 18 olika romaner om Maigret har - vardera - sålts i över 20 miljoner, den samlade försäljningen av Simenons böcker uppgår till 1,4 miljarder. Dessutom skrev han filmmanus och artiklar, reste, gav intervjuer i radio och TV. Och drack. Une vie ne suffit pas… Ett liv räcker inte till för Simenon, och det är just vad den belgiska radiokanalen La Première kallar sin sommarföljetong för: Georges Simenon - une vie ne suffit pas. Producenterna Thilde Barboni och Eric d´Agostino har letat i det omfattande Simenonarkivet på universitetet i Liège och skapat en utmärkt sommarserie, där dom blandar fiktion med dokument. En ung kvinnlig journalist får i uppdrag att intervjua Simenon om hans liv, och lyssnaren möter författaren genom litterära citat, filmrepliker och arkiverade intervjuer, en författare som mådde dåligt om han inte fick skriva. I morgon sänds sista tiominutersavsnittet i La Première, men staden Liège fortsätter att fira "världens mest berömda fransktalande belgare" som det står på hemsidan, med utställningar om hans författarskap, hans journalistik och om hans vänskap med andra författare, det ordnas litterära vandringar i hans fotspår och så sätts en nyskriven musikal upp, om Georges och en av hans tiotusen kvinnor - Josephine Baker. Och det vallonska regionmuséet hyllar Georges Simenon med en utställning om berömda piprökare i litteraturen. Ingmarie Froman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".