Överraskande nej till mediemakt

Även i USA är riskerna med mediekoncentration en stor fråga - och igår röstade representanthuset i kongressen överraskande mot nya regler som skulle tillåta de stora mediaföretagen att växa ytterligare. Kritikerna menar bland annat att det lokala materialet i sändningarna kommer att minska. Men president George Bush hotar med att lägga in sitt veto mot kongressens beslut.
Det som skedde i kongressen kan nästan beskrivas som en revolt för bakom de nya uppluckrade reglerna stod både Vita Huset och ledarna för republikanerna i kongressen. Men det republikanska fotfolket vägrade att foga sig och tillsammans med de flesta demokraterna röstade de nej, desto märkvärdigare eftersom det går direkt emot den nuvarande trenden med avreglering i George Bush`s USA. Vad det handlar om är nya regler från försommaren från den statliga myndighet som övervakar TV-marknaden. Tidigare fanns en regel som sa att en mediakoncern bara fick äga TV-stationer som tillsammans kunde nå maximalt 35 procent av USAs invånare, men den tröskeln höjdes till 45 procent. Förändringarna applåderades förstås av mediaföretagen, men fick mycket stark kritik från brett håll - från både vänster, höger och mitten - hävdades att det bara skulle öka mediekoncentrationen och bidra till en allmän utarming av TV-utbudet. Och nu har alltså representanthuset med mycket stor majoritet röstat för ett beslut som innebär att mediemyndigheten måste hålla sig till sin gamla gräns på 35 procent. För att det ska gälla måste dock också senaten rösta för det och som det ser ut finns det en majoritet också där. Men förmodligen kommer senatens ledamöter nu att utsättas för mycket hårda politiska påtryckningar för att få dem att godkänna den nya 45-procentsregeln, tjänstemän i Vita Huset har redan hotat med att president Bush kommer att använda sitt veto, i så fall för första gången under sin presidenttid. Sista ordet är alltså inte sagt men för ögonblicket har i varje fall kongressen stoppat förslaget som skulle öka mediekoncentrationen i USA. Sten Sjöström/ Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".