Kate Winslet, Sean Penn och Penelope Cruz Foto: Scanpix
Filmfest

Snygg och mer intim Oscarsgala

Filmen Slumdog Millionaire blev den stora vinnaren vid nattens Oscarsgala och Sean Penn, Kate Winslet, Heath Ledger och Penelope Cruz vann skådespelarpriserna och hyllades av sina kollegor.

Kate eller Meryl, Mickey eller Sean, det var det stora frågorna inför Oscarsgalan.

Kate Winslet var nominerad för sjätte gången, hon har aldrig tidigare fått nån statyett. Men huvudrollen i The Reader - som är en filmatisering av Bernard Schlinks roman Högläsaren, den har redan gett henne alla tänkbara priser och den räckte den här gången hela vägen fram.

Galans stora vinnare var annars - helt enligt förhandtipsen - Danny Boyles Slumdog Millionaire, som vann både bästa film, bästa regi och bästa manus efter förlaga. Och själva galan var också en vinnare med en snygg nattklubbslook och en betydligt intimare stämning än tidigare - publiken nära scenen och ett helt nytt sätt att presentera dom nominerade skådespelarna: Varje skådespelare fick en liten personlig hyllning av kollega - Sophia Loren talade till Meryl Streep - Shirey McLaine till Anne Hathaway o.s.v. Alla nominerade stod tillsammans fram vid scenkanten och grät redan från början

Så det var både riktigt spännade och känslosamt när sir Ben Kingsley saluterade Mickey Rourke för hans comebackroll i The Wrestler.

Men det blev Sean Penn som knep priset för bästa manliga huvudroll - för rollen som den homosexuelle politikern Harvey Milk. Och han passade på att kritisera Kaliforniens förbud mot homoäktenskap och han hade storheten att i sitt tacktal hylla Mickey Rourke och ge sagan om hans återkomst ett vackert slut.

Heath Ledger och Penelope Cruz belönades dessutom för bästa biroller vid Oscarsgalan, som direktsändes med den äran av Kanal 9 och Orvar Säfström.

                                                    Måns Hirschfeldt
                                               mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".