KONST

Protester i Moskva mot rivningshot

Igår hölls i Moskva ett protestmöte i Centrala konstnärshuset som innehåller flera viktiga konstsamlingar och utställningssalar. Den sovjetiska jättelådan vid Moskvafloden går nämligen en osäker framtid till mötes eftersom staden Moskva vill riva huset och bygga nytt. Trots de ambitiösa planerna är det många i ryska konstnärskretsar som är oroliga.

- Den här staden kallas för landets hjärta men det har gjorts så många operationer i det här hjärtat att det inte längre finns någon levande bit kvar av det. Så sa den populäre ryske konstnären och karikatyrtecknaren Andrej Bilzjo vid gårdagens protestmöte. Uttalandet visar att förtroendet för myndigheternas förmåga att ta vara på kulturinstitutioner är väldigt lågt och det var många kritiska deltagare på plats igår. Centrala konstnärshuset byggdes på 70-talet och rymmer idag en rad olika verksamheter där det statliga Tretjakovmuseets imponerande 1900-talssamling är det mest framträdande.

    Exakt vad Moskvas stad vill bygga på området mitt emot Gorkijparken är inte helt klart. Men trots att planerna sägs innebära en 50-procentig ökning av lokalerna för konstnärshuset återstår många oklarheter kring utformningen. Nya Tretjakovgalleriets ansvariga är oroliga för det underjordiska parkeringshuset i planen och vad avgaserna har för effekt på museets samlingar. Tretjakovs 1900-talssamling består av över 50 000 föremål och en talesperson för institutionen säger sig aldrig ha hört talas om ett enda museum i världen som har ett parkeringshus direkt under sig.  

    Men de upprörda diskussionerna kring projektet handlar långt ifrån bara om framtiden för ett par viktiga ryska kulturinstitutioner. Den kanske ännu större frågan är den arkitekturpolitiska frågan som satsningen tydliggör. Efter åratal av bygghysteri i den ryska huvudstaden där kommersiella intressen styrt och stadsplanering helt saknats vill medborgarna för en gångs skull vara med och bestämma.

Fredrik Wadström, Moskva

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".