USA minns Bob Hope

Skådespelaren och underhållaren Bob Hopes avled söndagen den 27 juli, 100 år gammal. Dödsbudet kom på måndagen, och dominerade amerikanska medier hela dagen. Många mindes hans insatser som underhållare för amerikanska soldater i krig.
Bob Hopes död blev direkt en nationell angelägenhet här i USA. Det var den första frågan presidenten fick svara på medan han klättrade nerför flygplanstrappan, redan innan motorerna hade stannat. Amerikansk teve började direktsädningar, snabbt var Bob Hopes dotter med i telefon och under dagen utökades rösterna om honom med skådespelarkollegor, hans biografiförfattare, politiker och vanligt folk på gatan. Sökningarna i de enorma teve- och filmarkiven blev allt djupare och med dem exeplen på Bob Hopes artisteri i teverutan. Och inte bara George W Bush utan också flera tidigare amerikanska presidenter var bland dem som offentligt beklagade hans död och att Bob Hope just stod så högt i kurs hos dem är att han under femtio år var en av USAs främsta fältartister. Från andra världskriget, Korea, Vietnam och fram till gulfkriget reste Bob Hope till alla världens hörn där supermakten USA utkämpade krig för att underhålla soldaterna och bjuda dem på en stunds förströelse och roliga historier hemifrån. Därför är det kanske inte så konstigt, nu när amerikanska trupper står i Irak att minnet av Bob Hope som fältartist är något av det första den här mannen på gatan i new york tänkte på när jag i går frågade vad Bob Hope står för. - Han gjorde så mycket för våra trupper som kämpade ute i världen, han var helt enkelt killen du skulle ha velat känna och velat vara som. Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".