Legally Blonde 2

I onsdags (30/7) hade filmen om blondinen som går från att vara Miss Hawaian Tropic till att bli Harvardjurist och djurrättskämpe i Washington premiär.
Legally Blonde två är uppföljaren till filmen som kom för två år sen, om Reese Witherspoons blondin Elle Woods som alla tror är korkad, men som visar sig vara bäst på Harvards juristutbildning. Som nåt slags PR-grej inför dagens premiär anordnade filmbolaget en internetomröstning om vem som är Sveriges populäraste blondin. Vann gjorde Victoria Silvstedt. Man ska väl egentligen inte förvänta sig mer av bolaget bakom en glassig Hollywoodfilm om en advokat som vinner sina fall genom sin kunskap om när man får blöta håret efter en permanent, men Elle Woods är nåt mer än det. Hon är precis det som Victoria Silvstedt kanske kan bli men aldrig blivit. Material för en playboy bunny, som i stället blir toppadvokat och gör politisk karriär. I rosa dräkt och glittersandaletter marscherar hon rakt uppför trappan till Capitol Hill, rakt mot alla de fördomar som över huvud taget kan finnas om unga kvinnor i kläder som inte är marinblå eller beige. Och det är nånting med Elle Woods som är så trösterikt. För man kan känna sig som hon även om man inte har en bakgrund som Miss Hawaian Tropic. Ibland räcker det med att vara ung kvinna för att man ska bli behandlad som bimbo. Kattis Ahlström dissades av Jan Guillou, och Åsne Seierstad föll inte en del äldre manliga kollergor på läppen när hon rapporterade från Irakkriget i våras. De gör sitt jobb, de gör det bra, och de är uppskattade, men allt kritikerna ser är kvinnlighet och blont hår. Än sen då. Trots att Elle Woods är ytlig och kommersiell så säger hon nånting som är ganska revolutionerande, nåt som kanske även Victoria Silvstedt borde lyssna på: Du kan vara både blond, rosa, glittrig, smart och kompetent. På samma gång. I alla fall på film. Stina Haraldsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".