Oetiska tidningsbilder från Liberia

Publiceringen av bilderna på Saddam Husseins söners lik förra veckan ledde till en liten diskussion om pressetik som ganska snart dog ut. Humanistiskt sinnade skribenter ifrågasatte, chefredaktörer ryckte ut till försvar. "Aftonbladet brukar inte visa döda människor på bild", sa Anders Gerdin i en intervju i sin egen tidning den 25 juli, samma dag som bilderna publicerades. Men han försvarade sig med att det var bilder som kommer gå till historien, och att Uday och Qusay medan de levde inte var några lammungar precis. Lars Hermansson vill ha en replik.
Att Aftonbladet inte brukar visa döda människor på bild är inte sant. Bara tre dagar innan Gerdins uttalande, den 22 juli, räknar jag till elva döda kroppar, blodiga och sönderskjutna, i en hög utanför USA:s ambassad i Monrovia. Bilden är i färg och upptar nästan hela sidan 11 i tidningen. På sidan 10 ser jag en man komma springande längs en gata med en dött barn i famnen. Även den bilden från Monrovia. Ovanför läser jag ordet EXKLUSIVT i fetstil inom röd ram. Menar Anders Gerdin att det här inte rör sig om människor, eller hur ska man tolka hans uttalande? Nej, det menar han nog inte, men det är skillnad på folk och folk i kris- och krigsrapporteringen, inte bara i Aftonbladet. När rapporteringen kring elfte september skulle summeras och kritiseras handlade det mesta om en bild på en av de människor som hoppade från ett av tvillingtornen. En bild tagen på långt håll, den fallande kroppen omöjlig att identifiera, även om tyska Die Stern tydligen lyckades förstora ansiktet till något nästan igenkännbart. Inga blodiga och lemlästade kroppar här inte, inte några närbilder på människor som skriker ut sin förtvivlan och smärta. Respektfullt och snyggt, amerikaner är ju människor precis som vi. Dessutom kontrollerar dom majoriteten av världens bild- och nyhetsbyråer. Vilket inte är fallet med blattarna i Liberia. Jag vet inte när jag såg nyhetssidorna i svenska tidningar så fullmatade med lemlästade svarta kroppar som den senaste veckan. Värst är Aftonbladet och GP. Det har sagts förut, men måste upprepas tills det inte längre är sant: i västerländska medier omfattas inte asiater och svarta från konstiga länder av samma pressetiska hänsyn som folk från Europa och USA. Och det inte är inte sjysst. Lars Hermansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".