Ett nytt pris har instiftats till författaren och journalisten Stieg Larssons minne. FOTO: Scanpix
UTMÄRKELSE

Expo får nytt Stieg Larsson-pris

Nu instiftas ett nytt pris till författaren och journalisten Stieg Larssons minne. Prissumman är 200 000 kronor och första pristagare blir den antirasistiska tidskriften Expo.
   Pengarna kommer väl till pass på en tidskrift som ända sedan Stieg Larsson själv var dess chefredaktör brottats med mager ekonomi.

Stieg Larssons journalistiska gärningar har hamnat något i skuggan av hans postuma, explosiva genombrott som deckarförfattare. Från 1970-talet och framåt ägnade sig Larsson åt att granska och kartlägga svensk högerextremism och 1995 var han med och grundade Stiftelsen Expo. Från 1999 var han chefredaktör för den antirastiska tidskriften Expo, som nu alltså får det allra första priset som instiftats till Stieg Larssons minne. 
   – Det är fantastiskt att få den här typen av pris, det skapar en trygghet för oss på en liten tidning som länge har kämpat med en hårt ansatt ekonomi, säger Expos chefredaktör Daniel Poohl till Kulturnytt. Det ger oss möjlighet att ha lite mer framförsikt än vi haft tidigare.

Priset kan innebära ett internationellt lyft för en liten tidskrift som Expo.
  – Generellt har Milleniumframgångarna redan ökat intresset för Expo internationellt, det har gett en ökad förståelse för Stiegs arbete med Expo och vad han gjorde förutom att skriva deckare.

Priset, som kommer att delas ut varje år, ska gå till en person eller organisation som verkar i Stieg Larssons anda och det är instiftat av Norsteds förlag tillsammans med Larssons far och bror, Erland och Joakim Larsson
   Den första pristagaren är utsedd av familjen i samband med Norstedts och prisutdelning äger rum i maj.
   Fortsättningsvis kommer pristagaren att utses av en oberoende jury bestående av Sveriges Radio-journalisten Cecilia Bodström, advokaten Claes Borgström, författaren Per Olov Enquist, tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl och Tidningen VI:s chefredaktör Anneli Rogeman.

Cecilia Djurberg, SR Kulturnytt
cecilia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista