Tilsammans med dig tillbaka i Kina

"Farväl, min konkubin" och "Den gula jorden" är nog den kinesiske regissören Chen Kaiges, mest kända filmer, och har etablerat honom som en av de ledande regissörerna i den så kallade femte generatione av kinesiska filmskapare. Med "Killing me softly" gjorde Kaige 2002 ett mycket misslyckat besök i den anglo-amerikanska filmindustrin, men med "Tillsammans med dig" har han återvänt till Kina.
Vad krävs för att ett underbarn - från fel familj och fel landsända - ska nå ända fram till dom stora ovationerna. Vilka val, vilka kompromisser? Xiaochun är 13 år och spelar fiol - han är både naiv och besserwissigt brådmogen - som tonåringar är när dom är som odrägligast. Och hans pappa lantisen, med fula kläder, och knyckigt tal och gestik går knappt att ha i möblerade rum - att han har ett hjärta av guld, får honom bara att ännu mer likna en strykrädd hund. Men pappa Cheng är övertygad att om Xiaochun bara får chansen hos rätt lärare, så ligger vägen till rikedom och berömelse öppen, nåt vi inte betvivlar när vi hör pojken spela. Iväg till Peking och en luggsliten och strängsnäll som älskar musiken, men föraktar framgången. Det duger förstås inte längden, så vidare till professor Yu, som har en mer pragmatisk inställning till karriärsdanandet. Krocken mellan det mondäna Peking och den lantliga provinsen är total och den skildringen är behållningen i Kaiges film - men kriget om pojkens hjärta, lämnar mig däremot fullständigt oberörd - för Kaige har inte sparat på vaselintuben. Så fort gossen lyfter fiolen till hakan, mjuknar bilden och blir suddig i kanterna - då lyser alltid solen och faller in bakifrån över den strängsnälle lärarens axel, så det riktigt skimrar om det hela. Alla som innerst inne är snälla får sin lön - och professor Yu, kan leva vidare i sitt kalla hem bland sina hushållsmaskiner. En film som vill tala om vikten av finna hjärtats och konstens sanna väg, får bara inte var så insmickrande och tillrättalagd som Tillsammans med dig. Måns Hirschfeldt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".