Watchmen Foto: UIP
Superhjältefilm

Watchmen vågar inte hela vägen

Filmatiseringar av tecknade serier och filmer om superhjältar är något det duggat tätt de senaste åren och med Watchmen, som har premiär i kväll är det dags igen. Men den här gången handlar det om något lite utöver det vanliga: Zack Snyders film bygger på en av genrens mest hyllade serieromaner. Alan Moores bok Watchmen är en mycket mörk historia som utspelas i en värld präglad av det kalla kriget och ett ständigt atombombshot.

Man kan säga att seriealbumet Watchmen, som filmen är baserad på, utgör ett slags vägs ände för hela superhjältegenren.

En bok där man på allvar sätter fingret på problemet med alla de där fantasierna om hjältar med superkrafter. Gör det tydligt att självutnämnda lagens väktare klädda i trikåer egentligen inte är något annat än en sorts polisiära dokusåpakändisar - som förvandlas till domstol och bödlar i en och samma mantelprydda kropp. Och vars krafter lika gärna kan lockas att gå en korrupt presidents ärenden. Som i Watchmen som utspelas i en sorts parallellt möjligt universum där några av superhjältarna hjälper till att vinna kriget i Vietnam åt USA och röjer de besvärliga journalisterna bakom watergateavslöjandet ur vägen - ett universum där Nixon blivit omvald som president i USA - för femte gången.

Seriealbumet skapare - den legendariske Alan Moore - har en hatisk inställning till allt som Hollywood och filmatiseringar heter. . Efter bland annat ”V för vendetta” och Johnny Depp-rullen ”From Hell” är han ordentligt bränd. Och i fallet Watchmen har han vägrat att ens låta sitt namn stå med på filmaffischen.

Men avståndstagandet är främst principiellt och gjordes redan innan det blev klart att det var Zack Snyder skulle göra filmen.Regissören som slog igenom med en annan filmatisering av en tecknad förlaga - 300. Och det är tydligt att Snyder verkligen försökt att närma sig förlagan med respekt. Som när han skildrar den avankade superhjälten Nite Owl - nattugglan. Han som till vardags är en lite lönnfet loser med potensproblem, men som när han får på sig sin superhjältedräkt förvandlas till en superman som har porrfilmssex i månskenet. Men också i de lite större politiska ansatserna försöker han följa Moores original.

Vad skulle hända om Stålmannen fanns på riktigt och var amerikan? Och vad skulle det innebära för alla andra länder i världen? Frågan finns i och för sig redovisad i filmen, men jag tror inte riktigt att Zack Snyder velat tänka för länge på svaret.

För i slutändan vågar han inte ta konsekvensen av historien. Vågar inte göra de så kallade hjältarna tillräckligt patetiska, småfeta, tragiska och trasiga. Han måste ju bjuda popcornpubliken på lite fräcka fajter i slow-motion. Annars blir det ju så himla svårt att göra en bra trailer att sälja det här schabraket med...

Roger Wilson
roger.wilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".