SPRÅKVÅRD

Nu blir SAOL gratis på nätet

Svenska Akademiens ordlista, SAOL, är från och med idag, måndag 16 mars, tillgänglig på internet. Och tjänsten är helt kostnadsfri.

Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, gavs ut för första gången 1874 och är för många det tongivande uppslagsverket över svenska språket. Den senaste upplagan kom ut i tryckt form 2006 och är den 13:e i ordningen. Det är denna version som nu tillgängliggörs på Svenska Akademiens webbplats.  

Webbtjänsten är utformad så att man söker på uppslagsordet och kommer till en bild som överensstämmer med motsvarande sida i den tryckta upplagan.
   SAOL är i sin fysiska form en liten blå ordlista som visar hur ord stavas och böjs – och ibland hur de uttalas och vad de betyder.

Sedan tidigare finns Svenska Akademiens ordbok, SAOB, tillgänglig kostnadsfritt på nätet. Det är en historisk ordbok som beskriver all slags skriven svenska från 1521 till våra dagar.  


SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista