Kathryn Harrison Foto: Cato Lein
Facklitteratur

Kathryn Harrison dubbelt rätt i tiden

Den amerikanska författaren Kathryn Harrison har skrivit tiotalet böcker, både romaner och dokumentära skildringar. Idag utkommer  Medan de sov – en undersökning om mordet på en familj (översatt av Boel Unnerstad) och i den utgår Harrison från en verklig händelse som ägde rum 1984. Den då 18-årige Billy Gilley mördade sina föräldrar och sin yngsta syster, men lät mellansystern Jody leva.

Författaren Kathryn Harrison är besatt av kriminalfall. Hon hymlar inte med det. Hon har sedan hon var ung läst billiga, konstlösa tidningar och böcker om brott, studerat brott, fantiserat kring brott. Syskonen Gilley spinner hon historier kring – de två syskonen i skåpbilen, på natten, 1984.

Hon ser Billy som efter morden vill rymma med Jody. Jody som överlistar honom och får honom bortförd av polisen. Billy som hamnar i fängelse på livstid och Jody som då står ensam i världen, 16 år gammal. Sen är Harrison rätt klar över att hennes fascination i det här fallet också handlar om en identifikation med överlevaren Jody, som är ambitiös och målmedveten, som tar sig in på elituniversitet Georgetown i Washington DC och som idag arbetar som kommunikationsstrateg. Brodern Billy har Jody ingen kontakt med.

Harrison har ju tidigare, i Kyssen, skrivit om sitt trauma – det incestuösa beroendeförhållande hon hade till sin egen far under fyra år i 20-årsåldern. Något hon själv överlevde.

Men Jody visar sig vara en annan än den Harrison väntat sig, någon som beskriver sig som ”ett jag som är utom räckhåll och inte går att lära känna”. Jody ser det som att hennes verkliga liv tog sin början efter morden. Hennes överlevnadsstrategi är inte som Harrisons ständigt grävande, bakåtblickande, psykologiserande.

Nåväl. Harrison ger inte upp för det. Hon söker sig igenom familjen Gilleys skitiga, fattiga, trasiga och tragiska historia. Hon talar med advokater och socialarbetare, hon läser protokoll, hon uppsöker platsen för brottet och hon träffar Billy i fängelset. Fram träder bilder av både fysisk och psykisk misshandel, men också av ett samhälle som inte kan hantera ett problembarn som Billy.

Och Billy är, i motsats till Jody, fortfarande fast i barndomens mentala träsk av prygel och fattigdom. Han har tagit en examen på distans, han försöker förstå och han skriver barnböcker som han illustrerar själv. Men han har inget av systerns skönhet och framgång… För Harrison har han inte alls samma lockelse som studieobjekt som Jody. Så ser jag det, som läsare.

Medan de sov är snyggt och medvetet hoptråcklad - både privat och distanserad. Och den är, med sin mix av ett verkligt brott och självbekännelse, onekligen dubbelt rätt i tiden…

Anneli Dufva
anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".