Film

Lång vandring mot filmatisering

Efter många turer är det nu är det klart att Long Walk to Freedom, Nelson Mandelas självbiografi, ska bli film. Brittiske Tom Hooper ska regissera.

Redan 1996 köpte producenten Anant Singh rättigheterna till Long Walk to Freedom, men först nu börjar filmen bli verklighet och det beskrivs som det mest ambitiösa filmprojektet i Sydafrika nånsin.

Nelson Mandelas självbiografi handlar om hans liv och politik och betydelse för skapandet av det nya Sydafrika. Det är en berättelse om kampen mot apartheid, om uppoffringar, förluster och hopp. Anant Singh säger i ett pressmeddelande att han känner ett stort ansvar inför uppgiften att porträttera Mandelas arv - det är en utmaning och en skrämmande uppgift.

Anant Singh som är en av Sydafrikas mest betydelsefulla filmproducenter, har redan producerat flera filmer om anti-apartheidkampen - senast More Than Just a Game en film om Mandelas fotbollspelande medfångar på Robben Island. Han har också tidigare jobbat med Tom Hooper, som ska regissera Long Walk to Freedom. Det brittiska stjärnskottet Hooper har tidigare regisserat flera prisbelönta tv-serier, bland annat den om Elizabeth I och nu senast den om USA:s andre president John Adams.

I förra veckan träffade Anant Singh och Tom Hooper legendaren själv, den 90-årige Nelson Mandela som har gett projektet sin välsignelse. Ännu har ingen rollista eller inspelningsplan presenterats men filmen kallas redan för den officiella Mandela-filmen.

Margareta Svensson, SR Johannesburg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista