LITTERATUR

Hemma hos gangstern

Karolina Ramqvists nya bok skildras ur gangsterns flickväns ögon. Men Karins tristess i stora lyxvillan blir tråkig läsning i längden, tycker Kulturnytts recensent.

Ett vakuum, en väntan, en meningslöshet och en frånvaro. Karolina Ramqvists roman Flickvännen skildrar ett stort ingenting.

Flickvännen är Karin, som är ihop med den aktade gangstern John. Han har köpt henne ett lyxigt hus vid en sjö, och varje vecka fyller han kylskåpet med mat och han pussar henne kärleksfullt på håret när han går hemifrån.
   Karins uppgift är att vara snygg, och dessutom cool nog att klara av ovissheten och väntan.

Iallafall: John går ut genom dörren, hör inte av sig på flera dagar, och vi får följa med i ingentinget. Karin röker, bär med sig tre telefoner runt i det stora huset, fixar sig, jämför sitt liv med filmen Maffiabröder och konstaterar att hennes liv pågår liksom vid sidan om samhället. Det bekommer henne inte nämnvärt, det är – som sagt – ett konstaterande snarare än en värdering.

Karolina Ramqvist beskriver städritualer, radar upp inredningsdetaljer och tjejmiddagsrecept. Och känslan och frustrationen av att vänta på något, smittar av sig. Men – det blir lite tråkigt.
   Och när väninnorna äntligen tittar förbi och jag tänker att ”nu händer det något”, så är dialogen rätt skräpig. Kanske är språket mitt i prick, det finns ju rätt många skräpiga samtal, men vem sa egentligen vad? Och så läser jag om och måste räkna dialogen baklänges för att förstå vem som sa det där om stövlarna, om kokainet, om sushin.

Det är inte direkt synd om Flickvännen. Karin vill egentligen ingenting och ett vanligt svenneliv skulle hon aldrig palla. Och jag vet inte om Ramqvist tycker jag är präktig eller om hon är nöjd, när jag tänker att gangsterfrulivet verkar vara förlamande tråkigt. Vill man ingenting från början, så vill man nog ännu mindre när man dragit benen efter sig i ett par år.
   Eller så finns det grader även i tristessen, kanske är det lättare att ha tråkigt i ett lyxigt hus.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@sr.se

Flickvännen av Karolina Ramqvist

Genre: Skönlitteratur
Förlag:Wahlström & Widstrand
ISBN: 9789146219958
Förlagets Webbplats »

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista