Beata Gårdelers <I>I skuggan av värmen</I> bygger på Lotta Thells roman med samma namn. I rollerna: Malin Crépin och Joel Kinnaman
FILM

Tanken överskuggar berättelsen

I skuggan av värmen är Beata Gårdelers debut som långsfilmsregissör. Den bygger på Lotta Thells roman med samma namn, som inte är direkt självbiografisk men som använder sig av författarens egna erfarenheter som heroinist.
    I huvudrollerna ser vi Malin Crépin och Joel Kinnaman. Göran Sommardal har sett den.

Här har vi en film med ett angeläget ärende, byggd på ett manus som i sin tur bygger på en populär roman ge­staltad kring författarens tunga livserfarenheter. Den är inscensatt med noggrannhet, om­sorg med detaljerna, bra kameraarbete, väl förberedda skådespelare, och ändå blir filmen en besvikelse. 

Och jag tror att det beror på att alltsammans är alltför uttänkt, och att de tankar re­gissör och manusförfattare och producent haft med filmen blivit kvar i kameran. Alla bitar på rätt ställe. Det ena följer på det andra, fullkomligt trovärdigt och övertygande, men också full­komligt förut­sägbart och välbekant.
   Filmen består i en serie känslotablåer, med en så tjock röd tråd mellan dem, att man aldrig glömmer den. Det känns som att jag sitter och tittar på dramaturgin i filmen, inte på själva filmen.
   Det lyckas helt enkelt inte bli någon berättelse.

Filmen saknar en nyfikenhet som den kan överföra på åskådaren. Jag förstår att den som kan identifiera sig med Eva eller Erik i filmen inte behöver någon berättel­se, den sitter i ryggmärgen. Men för den som ingenting har upplevt, men som ändå är alltför sorgligt välbekant med drogmissbrukets onda spiral, blir ingenting förklarat eller berättat utan bara illustrerat och konstaterat. 

Och den film som verkligen vill berätta något med övertygelse, och inte bara leverera sitt ärende, och det är ju något som Beata Gårdeler uppenbarligen vill med sin film, den filmen måste hitta ut ur sin egen självklarhet. Här blir det aldrig mer än självklart.

              Göran Sommardal, SR Kulturnytt
goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".