POESI

Paradiset i ett ögonblick

En av vårens stora litterära händelser är det, när poeten Ann Jäderlund ger ut en ny diktsamling. Det är hennes nionde, den som kommer idag och den har säsongens i särklass längsta titel. Marie Lundström har läst Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar 

Boken ser ut som en renspolad gravsten. I guldbokstäver blänker namnet: Ann Jäderlund. Några utvalda ord på omslaget, liksom ingraverade: Varför är vi inte i Paradiset?
   Inte: Finns Paradiset? Inte: Vad är Paradiset? Utan: Varför är vi inte i Paradiset?

En obeveklig fråga. En fråga en sexåring kan ställa. En professor i astrofysik. En teolog. Eller var och en av oss. Den är naiv och djup, enkel och sofistikerad. Som Ann Jäderlunds lyrik. Ett försök till svar på frågan måste innefatta skönhet och grymhet, och fler frågor.
   Det gör boken. Strängt klarsynt i sina beskrivningar av lemlästade kroppar, hat, förintelse. Jag har själv fäst mig vid raden ”En bucklig mask av ansikten som smälter när de nås/av värmen”. Den bilden sitter där, bakom mina ögon.

Det går lika bra att läsa in historiskt våld i det här, som vår egen tids övergrepp. Är det drömmar ibland? Jag tror det. Konst som hon utgått ifrån också, definitivt.
   Det underliga är att det inte har så stor betydelse för mig när jag läser. Allt detta hör till människan, dom vi är, det vi gör. Här, några tomtmarker bort från Paradiset.

Det är som att pusta ut, att efter några år, senaste samlingen kom 2006, få komma tillbaka till Ann Jäderlund. En poet som bär sina gåvor så lätt. Lägsta nivån är så hög, uttrycksmedlen så många, musiken i svenskan så väl använd, anspråken på lyriken fortsatt härligt höga.

Lika epokgörande som hon var när hon kom, blir nog aldrig Ann Jäderlund igen. Den debatt om obegriplighet som följde hennes dikt på 1980-talet är idag obegriplig. Sedan flera år ingår hon i ett litterärt sammanhang med lyrik som är betydligt svårare att följa med i än hennes.
   Med åren har hon också själv blivit mera enkelt skön. Mot slutet av boken, när vi grävt i gravarna och i gåtan om själens själ, når dikterna en mer förlösande känsla.

Då har sommaren just kommit. Och det står: ”Fåglarna hörs så klara. I det som är där bakom. / Deras rena toner rakt in/ i varje skrymsle”.
   Att stå så i försommaren. Lyssna. Det har vi alla gjort. Det är ett ögonblick. Och kanske är det i ett ögonblick som Paradiset finns?

Marie Lundström
marie.lundström@sr.se

Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar av Ann Jäderlund

Genre: Lyrik
Förlag: Albert Bonniers förlag »
ISBN: 9789100121907

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista