Barockmusikfestival i Nordmaling

Sedan 1987 har man under drygt en vecka i augusti vartannat år kunnat lyssna på flera konserter i framför allt Nordmalings Kyrka. Det som dock varit det lite speciella med Nordic Baroque Music Festival, som den heter, är kombinationen av konserter och mästarklasser. Vi har intervjuat den nye konstnärlige ledaren, den engelske dirigenten Robert King.
På dagen undervisar till exempel engelska sångerskan Emma Kirkby, danske cembalisten Lars Ulrich Mortensen och svenske lutenisten Jacob Lindberg, undervisar de en stor samling unga musiker - på kvällen visar proffsen upp det de undervisat. Det betyder enormt mycket för eleverna att se sina lärare i den funktionen. Men den nye konstnärlige ledaren, den engelske dirigenten, Robert King menar att det unika är att man på många sätt skapar en känsla av tillhörighet genom att elever, konsertbesökare och musiker med lätthet kan träffas. Förrutom den strikt musikaliska delen visar man i år barockridning och man kan äta en Västerbottensbuffé i ett stort festivaltält där alla ska mötas. Det gäller alltså barockmusik i första hand i Nordmaling, men Robert King har också valt att ta med musik i åt andra stilar. Två konserter är med renässansmusik, en klassicistisk. King menar att för att förstå barocken måste man också veta varifrån den kom och vart den sedan tog vägen. Att helt enkelt sätta den i sitt sammanhang. Man har också ett nytt stycke i renässansstil och King är inte främmande för att till och med beställa ny, kanske svensk musik som fungerar tillsammans med barocken. Men basen är förstås barocken och då den som spelas på tidstypiska instrument. Men det som för 20-30 år sedan startade som en revolution - det är att det skulle låta tidstroget - det har nu blivit så etablerat att man kan hitta flera olika stilar av musicerande. Robert King själv spelar i en elegant, melodiös stil, men vi har till exempel italienare som Fabio Biondi och andra som representerar en mera brutal, muskulös stil. Vilken sort kan man då förväntas höra i Nordmaling? Jo, trots att man har den italienske violinisten Enrico Gatti som en av lärarna menar King att det är det nordeuropeiska lite mer varsamma, melodiösa tolkandet som dominerar Nordic Baroque Music Festival som inleds i morgon och håller på en dryg vecka framåt. I Nordmaling, Västerbotten. Per Feltzin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".