Gwyneth Paltrow i flygvärdinnekomedi

Idag har den amerikanska komedin View from the top svensk premiär. En filmen om vägen till framgång och priset man får betala för att bli världens bästa flygvärdinna. I huvudrollen ser vi Gwyneth Paltrow och i salongen satt Kulturnytts Måns Hirschfeldt.
Filmbolagets egen innehållsdeklaration av den här filmen är faktiskt värd att citera: VIEW FROM THE TOP är en sanslös skruvad komedi, en annorlunda framgångssaga långt ifrån flygbolagskriser och terrordåd. Den utspelar sig i en tid då en flickas högsta dröm var att iklädd flygvärdinnedräkt i följsam nylon få flyga på den exklusiva förstaklassrutten New York - Paris. (slut på citat) Den här tiden man talar om här, då en flickas högsta dröm tydligen var att bli flygvärdinna, är i View from the the top, misstänkt likt nutid, jag uppfattar iallafall inga tecken på att det här verkligen utspelar sig i det förgågna. Men kanske menar man en mental tid, inte en dröm, utan en längtan efter att få drömma på ett omodernt, ohämmat sätt om framgång och kärlek. Men det är som om filmmakarna själva har lite svårt att ta den här längtan på allvar. Vilket väl i och för sig är vad man kan vänta sig av en sanlös, skruvad komedi. Nu utsträcker sig visserligen det sanlöst skruvad till en vilt vindande Mike Myers. Han är visserligen mycket rolig som manodepressiv flygvärdinnelärare, men det är som annan film, skild från den på sin höjd småputtriga huvudhistorien. Och det är typiskt för View from the top att filmen har svårt att bestämma sig för vilket ben man ska stå på. Ska den va grabbflabbig eller flickfnissig? Och kan dom inte bestämma sig för om Gwyneth Paltrows Donna är blond ankunge att skratta åt, eller blivande svan som vi kan skratta med? Ena sekunden är det här flygvärdinneriet bara så så töntigt hahahaha - för att i nästa faktiskt vara en dröm som vi ska ta på allvar. Och är det nån som tror på att Donnas pojkvän, som ju ska va en sån schysst och medveten kille, bara inte kan tänka sig att flytta från Cleveland, när Donna nu befordras till Paris - first class - international. Nä, han stannar surmulet - inte för att han vill, men för att det står i manus och för att det hela ska bli riktigt olidligt förutsägbart. Jag hade gärna sett en film, som om än skämtsamt faktiskt tog en flickas strävan på allvar, som inte fegade ur bad om ursäkt för sitt ämne och sin samtid, utan istället lät surmulna pojkvänner stanna hemma ruttna - men den enda som faktiskt verkar tro att den berättelsen är möjlig är Candice Bergens obetalbart Oprah Winfreykloka Sally, alla flygvärdinnors gudinna - för när hon spänner ögonen i en, då drömmer till och med jag, inte om filmbolagets följsamma nylon, utan om dom äkta naturmaterial, som vi lär oss, är det enda som gäller - på toppen. Måns Hirschfeldt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".