Tamer Institute for Community Education som verkar på Gaza och Västbanken får 2009 års Litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. FOTO: Alma.se
BARNLITTERATUR

Palestinsk organisation får ALMA-pris

Den palestinska läsfrämjande organisationen Tamer Institute for Community Education får 2009 års litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. Pristagaren till världens allra största barn- och ungdomslitteraturpris, och världen näst största litteraturpris efter Nobelpriset, tillkännagavs på tisdagen på Astrid Lindgrens barndomshem Näs i Vimmerby. 

2009 års Litteraturpris till Astrid Lindgrens minne – Astrid Lindgren Memorial Award – med en prissumma på fem miljoner svenska kronor, går till den palestinska organisationen Tamer Institute for Community Education, med verksamhet i Gaza och på Västbanken. 

Juryns motivering lyder: ”Med uthållighet, mod och idérikedom har Tamerinstitutet under två decennier stimulerat palestinska barns och ungdomars läslust och kreativitet. Under svåra förhållanden bedriver man ett läsfrämjande arbete av osedvanlig bredd och mångsidighet. I Astrid Lindgrens anda ser Tamerinstitutet ordets makt och bokens, berättelsens och fantasins kraft som viktiga nycklar till livsmod, självkänsla och tolerans.”

Pristagaren tillkännagavs av juryns ordförande Larry Lempert, som också lät meddela att bakom valet av Tamer Institute står en enig jury.
   Den läsfrämjande pristagaren lever inte minst upp till innebörden i Astrid Lindgrens egna ord: ”Bra barnlitteratur ger barnet en plats i världen och världen en plats i barnet”.

I år har Almaprisjuryn haft 153 nominerade priskandidater att överväga. 
   Priset överlämnas av kronprinsessan Victoria vid en ceremoni 2 juni på Konserthuset i Stockholm

LÄNK:

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".