KULTURPOLITIK

Oro för kulturens framtid med ny lärarutbildning

Kulturutredningen fastslår att ”Lärarutbildningen bör utformas så att den ger goda förutsättningar för konstens och kulturens integration i skolans undervisning.” Men det finns en oro för de estetiska ämnenas framtida plats i skolan när lärarutbildningen förändras. I måndags arrangerade Rikskonserter en dag för diskussioner kring förslaget till en ny lärarutbildning. Deltagare var representanter från landets lärarutbildningar och musikhögskolor, från musiklivet och från lärarförbundet och från lärarnas riksförbund. Remissvaren till förslaget om ny lärarutbildning ska vara klara senast den 30 mars och  propositionen förväntas komma tidigast i oktober.

Utredningen ”En hållbar lärarutbildning” (SOU 2008:109) som presenterades i december föreslår två olika lärarexamina, en för grundlärare och en för ämneslärare. Och det är alltså ämneslärarna från fackhögskolorna som ska ansvara för de estetiska ämnena trots att 75 % av de lärare som undervisar i musik idag är vanliga grundlärare. Riskerna är minskad och försämrad musikundervisning, framförallt bland yngre barn, bland barn i glesbyggden och bland barn som inte får musikundervisning på fritiden. Responsen på utredningen bland de remissskrivande deltagarna var i måndags delvis blandad, men gemensamt tycktes vara bilden av utredningen som föråldrad och i avsaknad av så väl sociologiska som estetiska perspektiv.

Lovisa Lindgren

lovisa.lindgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".