MEDIER

Ingen moms för SR, SVT och UR

Ingen moms och ingen direktfinansiering av TV-avgiften, som i fortsättningen ska heta radio- och TV-avgift. Det föreslår regeringen i dag i en lagrådsremiss, där man också skriver att avgiften ska vara densamma, oavsett hur många TV-apparater man äger.

Förra året föreslog public service-utredaren Rose-Marie Frebran (KD) att programbolagen skulle direktfinansieras, att avgiften skulle gå direkt till bolagen utan att passera politikernas händer. Dessutom föreslogs en 25%-ig moms, som staten först skulle ta in för att sedan betala tillbaka med en fast summa om året. Frebrans förslag blev omdebatterade när de presenterades och är nu inte aktuella i den kommande propositionen.
   Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2010.

En annan nyhet i regeringens lagrådsremiss är att ingen - inte heller företag och myndigheter - ska behöva betala mer än en tv-avgift, oavsett hur många TV-apparater man äger. I dag måste tillexempel ett stort hotell med teveapparater i varje rum betala en avgift per tio tv-apparater. Förändringen betyder att det kommer att komma in mindre avgiftsmedel totalt, fast det ska inte drabba public service-bolagen menar Erik Kristow, sakkunnig på Kulturdepartementet:

reporter: Mårten Arndtzén.

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista