Ulrica Hydman-Valliens designade brandsläckare är inte att betrakta som brandsläckare.
MYNDIGHETSUTRYCKNING

Detta är inte en brandsläckare

Ulrica Hydman-Valliens designade brandsläckare är inte okej som brandsläckare. Det slår myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fast.

Det var för att hon tyckte de var tråkiga som konstnären Ulrica Hydman-Vallien bestämde sig för att piffa till de gamla vanliga, röda brandsläckarna. Resultatet visas nu på Vida museum på Öland.

Men när Hydman-Valliens designade brandsläckare nu också finns ute till försäljning, får de underkänt av experterna.
   Enligt Anders Schnell, teknisk handläggare på MSB, kan den här typen av brandsläckare aldrig placeras i offentliga miljöer, eftersom brandsläckare då måste vara röda för att synas.

Av samma anledning påpekar han också att den inte kan marknadföras som brandsläckare. Ett mer korrekt namn skulle kunna vara ”ett brandsläckande konstverk”, säger Schnell till tidningen Barometern
   Påpekas ska att det även finns andra brandsläckare ute på marknaden som inte är röda, men som inte är designade av kända konstnärer och alltså inte är att betrakta som konstverk. Men – enligt denna definition – alltså inte heller borde kunna kallas för brandsläckare.

SR Kalmar/SR Kulturnytt 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".