Teater

Blir det något teaterhus i Sundsvall?

I maj 2001 var det i princip klappat och klart för planerna för ett nytt teaterhusbygge i Sundsvall och det skulle kosta 100 miljoner. Det gamla var dåligt och svårjobbat. Men det visades sig att det bara var tjänstemän, kulturpolitikerna och Teater Västernorrland som vara eniga. De andra visste inget. Sedan har åren gått - beslut tagit och rivits upp, byggplatser utpekats och tillbakadragits. Men frågan är långt ifrån färdigdiskuterad, för kommunfullmäktige i Sundsvall sa igår ja till att tillsätta ytterligare 4 miljoner kronor för att utreda om man kan få ner priset på det planerade Kultur- och teaterhuset.

Prognosen säger att det kommer att kosta 490 miljoner kronor för bara huset. Majoriteten med socialdemokrater, vänsterpartiser och miljöpartister vill ha ner det till 350 miljoner. Något som oppositionen, med Centern undantaget, tror är orealistiskt.

Men kommunfullmäktige sa alltså igår JA. Och därmed ska 4 miljoner tillsättas för att utreda om priset kan pressas till den nivå som majoriteten och centern hoppas på - nämligen 350 miljoner kronor.

Oppositionen - med Centern undantaget - vill inte bygga något kulturhus alls och menar att det vore dumt i dessa svajiga ekonomiska tider. Det socialdemokratiska kommunalrådet Anita Bdioui menar att det tvärtom vore bra för tillväxten.

Hör Bdioui och Folkpartiets Lars Persson under debatten igår, hör dem i inslaget.

Oskar Pierrou, Radio Västernorrland

oskar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".