Per Petterson får Nordiska rådets litteraturpris FOTO: Scanpix
LITTERATURPRIS

Nordiska rådet prisar Per Petterson

Det blir den norske författaren Per Petterson som får Nordiska rådets litteraturpris 2009. Han får utmärkelsen och prissumman om 350 000 danska kronor för romanen
Jeg forbanner tidens elv, som utkom 2008.

Per Petterson är född 1952 och en av Norges mest populära författare. Redan 1997 nominerades han till Nordiska rådets litteraturpris för romanen Til Sibir.  Hans roman Ut å stjæle hester (2003) innebar ett internationellt genombrott och är den enda av Pettersons verk som hittills översatts till svenska.

Petterson får Nordiska Rådets litteraturpris med motiveringen: ”I romanen beskriver huvudpersonen sina upplevelser och sitt arbete med att bearbeta fragmenterade minnen av flera livskriser inom den egna familjen. Med ett poetiskt och lågmält språk förmedlar Petterson hur svårt det är att få det sagt som känns som det mest nödvändiga att säga till varandra”. 

Prisutdelningen sker vid Nordiska rådets sammankomst i Stockholm i oktober.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".