Internationell kultur i Köpenhamn

Nedskurna kulturanslag och dansk folkeparti till trots: i den danska huvudstaden är det internationell kultur som gäller just nu. En splitter ny, internationell filmfestival - och så "Images of Asia": ett jättearrangemang som, till en kostnad av 60 miljoner danska kronor, ska presentera det asiatiska kulturlivet - från Afghanistan till Japan - för danskarna.
KÖPENHAMN. Vart man än vänder sig i den danska huvudstaden möts man av nya upplevelser. Båtturer i hamnen med dansföreställningar, utställningar överallt, stadsvandringar där man letar efter asiatiska spår i Köpenhamn och föredrag om allt från akupunktur till afghansk film. Images of Asia är ett jättearrangemang för 60 miljoner danska kronor som ska pågå i mer än en och en halv månad och som täcker Asien från Afghanistan till Japan. Danskarna ska lära sig att förstå Asien bättre, vill förra kulturministern Grete Rostbøll som är ordförande för det Center för kultursamarbete med utvecklingsländerna som arrangerar festivalen. Många evenemang hålls på andra platser i Danmark. Turnén Asia on the road startade i Odense och ska till fem platser till. I ett specialdesignat tält bjuds publiken på indisk gatuteater, strupsång, trumkonserter och mycket annat. Och samtidigt med Images of Asia pågår alltså också den första internationella filmfestivalen i Köpenhamn, en festival som fått kritik för att den ligger fel i tiden och för att den egentligen inte behövs eftersom det redan finns filmfestivaler i Norden. De stora danska filmbolagen Zentropa och Nordisk Film har också varit svala - att placera egna filmer för en första visning i Köpenhamn har inte varit att tänka på. Men nu är visningarna av de totalt 153 filmerna i full gång, och tyngdpunkten ligger på europeisk film. Hans Zillén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".