Berlin satsar på intensiv kulturhöst

Det är höst - och kulturutbudet liknar en flodvåg. Inte bara här hemma - utan även på kontinenten. Ett av kulturintresserade svenskars mer populära resmål är Berlin:
Enligt fem kulturjournalister på tidningen Frankfurter Allgemeiner - kan man inte bo i Berlin. De har blivit tvångsförvisade till Berlin, menar de i en bok som säkert kommer bli en av de mest hatade - eller kanske älskade - här i höst. "Här talar Berlin - historier från en barbarisk stad" heter den - och här kan man läsa allt om hur hemskt Berlin är - "den enda stad som kan få en att längta till Sibirien" - som en av författarna uttrycker det. Ett av kapitlen heter till och med "hur jag lärde mig att hata Berlin" Nåja. Det där skriver jag inte under på - och säkert inte de flesta andra av Berlins 3,5 miljoner invånare heller. De kan istället glädjas åt en fullspäckad kulturhöst. Eller vad sägs om en stor utställning tillägnad arkitekten Daniel Liebeskind på Jüdisches Museum - i byggnaden han själv har ritat. Den tysk-judiska arkitekten är just nu annars i ropet för att han ritat de nya byggnaderna som ska byggas på platsen där World Trade center stod i New York. 10 september börjar utställningen och håller på till mitten av december. På Kunstgewerbemuseum blir det nordisk design för hela slanten under hösten och vintern. Annars ser många fram emot Berliner Fest Wochen - som har Ryssland som tema i år. Det blir rysk teater, opera, modern dans och ryska konstnärer som ställs ut. Framförallt så pratas det om utställningen "Berlin Moskau - Moskau Berlin 1950-2000" i Martin Gropius Bau. Här behandlas relationerna mellan Moskva och Berlin - under 50 år. Festivalen som håller på från 18 september till 2 november anordnas av samma gäng som ligger bakom filmfestivalen Berlinalen. Den som hellre vill sitta på rökiga barer nätterna igenom och lyssna på författaruppläsningar kommer istället hit 10-20 september. För då är det Litteraturfestival - med över 100 inbjudna författare från hela världen. Lars Gustafsson blev så förtjust förra året att han kommer tillbaka även i år. Andra svenskar är Annika Thor och Sveriges nya kulturråd här i Berlin; Aris Fioretos. Och det där var bara ett litet, litet axplock av allt som händer i Berlin - denna stad som älskas av så många - men hatas av 5 kulturjournalister på Frankfurter Allgemeiner. Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".