Litteratur

Dags att förnya brittisk poettradition?

Inom några veckor kommer Storbritannien att få en ny Poet Laureate, det vill säga en ny hovpoet. Poet laureate är funktion som har funnits sedan 1500-talet och under de senaste tio åren är det Andrew Motion innehaft denna titel som numera är aningen omdiskuterad.

Den 1 maj 1999 utnämndes Andrew Motion till hovpoet i Storbritannien. Han bröt mot den gängse traditionen att acceptera uppdraget på livstid, när han sa att han ville ägna tio år åt denna syssla.

I en intervju med tidningen The Guardian säger att han att det har varit en fantastisk tid, även om uppdraget ibland har varit svårt. - Jag är glad att jag gjorde det, jag är glad att slippa det - speciellt eftersom jag avser att fortsätta med poesi, säger han.

Vad har han då åstadkommit under sina tio år? Ja, enligt vad han själv uppger så har han skrivit tio dikter till hovet. En t ex när prins Edward gifte sig, en när drottningmodern fyllde 100 år, en när hon dog, en när prins William fyllde 18 år, en när prins Charles och hans Camilla gifte sig och en när drottningen och prins Philip firade 60-årig bröllopsdag.

Nu spekuleras det i vem som ska bli nästa hovpoet. En del ifrågasätter också om funktionen verkligen behövs. Rupert Christianson i Daily Telegraph undrar t ex vad som är poängen med en hovpoet och om någon egentligen bryr sig.

Det är den brittiska regeringen som utser efterträdaren till Andrew Motion. Inför detta beslut har drygt 800 personer skrivit ett upprop till regeringen om att dom vill ha Les Baker. Han är en slags folklig poet som står för ett mer komiskt inslag när det gäller poesi och musik. - Han är just vad en nation drabbad av depression behöver, tycker de som har undertecknat uppropet.

Men troligen blir det inte Les Baker - favorittippade är istället bland andra författaren och poeten Simon Armitage och poeten Carol Ann Duffy. Besked om vem som utses kommer sannolikt den 1:a maj.

Maria Eksedler, SR London