TV

Osten jagar Osten

I den nya TV-serien Vem tror du att du är kunde man på tisdagskvällen se Suzanne Osten leta efter spåren från sin far Karl Otto Osten. Spår som ledde till Berlin och antinazistiska kabareér på trettiotalet.

Vem tror du att du är det är en sorts vänligare form av ”Här har du ditt liv-tv”, d.v.s. en människas liv spelas upp för henne framför kamerorna .Med den viktiga skillnaden att hon till stor del kan styra själv vilken del av historien som skall spelas upp. Inga gamla pojk - eller flickvänner behöver göra entré utan att bli igenkända, inga skolfröknar behöver generat erkänna att de inte minns personen i fråga alls.

Istället en sorts trivsam kända människors släktforskning. Visst ibland blir det lite trivialt, som Operans chefdramaturg Stefan Johansson på sitt sedvanliga underhållande, bitska och småsura vis påpekade på 
   Där skriver han att i fallet Malin Berghagen och hennes operasjungande eller skådespelande släktingar så finns det ju faktisk vanliga, om än gamla uppslagsverk som kunde spritt ljus över släkthistorien utan tv-stabens hjälp.

Men i fallet Karl Otto Osten fanns en riktig nöt att knäcka och tv:s hjälp var nödvändig förmodligen inte minst för att få Suzanne Osten att våga söka ordentligt i faderns den tyske flyktingens bakgrund. Det blev en väl lång timme emellanåt med tanke på att resultatet var ganska magert några gamla vänner mindes egentligen ingenting men var med ändå.

Fast för det mesta är Vem tror du att du är riktigt bra Ttvmed personer som kan berätta och en producent som låter de vara i bild - att sedan Suzanne Ostens pappa varit politisk kabarettist i nazityskland på trettiotalet var onekligen sensationellt men för oss tv-tittare en aning tunt belagt..

Gunnar Bolin SR Kulturnytt
gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".