Museum

Afroamerikansk kultur får museum

De över hundra år gamla planerna på att bygga ett museum för den afroamerikanska kulturen i USA har nu tagit ett avgörande steg mot att bli verklighet. Tävlingen om vem som ska rita museibyggnaden är nämligen avgjord.

Det blir en grupp arkitekter ledd av britten David Adjaye som får uppdraget att rita och designa museet för den afroamerikanska historien och kulturen i USA som enligt planerna ska stå färdigt i Washington 2015 till en kostnad av motsvarande cirka 4 miljarder kronor.

Adjaye leder en grupp arkitekter som vann det prestigefyllda uppdraget i hård konkurrens me en rad andra framstående internationella arkitekbyråer. Han har tidigare designat bland annat Nobels Fredscentrum i Oslo och Museet för modern konst i Denver Colorado.

De första planerna på att bygga ett museum över de svarta amerikanernas kultur och historia i USA har funnits enda sen 1900-talets början men har kantats av politiska kontroverser. 2003 fattade kongressen beslut om att det skulle byggas och sedan dess har museets verksamhet så smått börjat komma igång, dock utan någon egentlig huvudbyggnad.

Adjaye, som föddes i Tanzania 1966, säger i en kommentar att uppdraget att designa den nya museeibyggnaden i Washington var hans karriärs stora dröm.

Muséets exakta placering längs paradparken the National Mall i Washington har också legat bakom många och starka kontrovserser. Nu står det dock klart att det ska byggas bredvid det nationella muséet för Amerikansk historia.

Daniel Alling, SR Kultur

kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".