1 av 2
Jörgen Melantons Floden (2002) visas på Millesgården.
2 av 2
Konst

Drömmare på Millesgården

Fantasin verkar vara på återtåg i samtidskonsten. Årets konstbiennal i Venedig har rubriken Making worlds, skapa världar - och det blir allt vanligare med utställningar som på ett eller annat vis åberopar konstens förmåga att skapa sina egna verkligheter. Millesgården i Stockholm visar just nu ett dussin konstnärer från Sverige och Finland under titeln Drömmare.

   Fantasi i all ära, den behövs väl alltid - vare sig man gör den till ett självändamål eller inte. Men det här med konst och drömmar är extra knepigt.
   De mest intressanta drömmarna har ju en irriterande tendens att gå upp i rök när man försöker minnas dem, och i konsten är steget från laddad drömbild till urvattnad kliché kort - vilket redan surrealisterna fick erfara, när det snabbt gick inflation i kvinnor med fågelhuvuden och smältande klockor.

   På Millesgården får man en hel del drömrekvisita för inträdesbiljetten: huldror och havsfruar, smältande grottor och kusliga kvistmän. Men det är som att ”det drömska” ställer sig i vägen för själva drömmandet, om ni förstår hur jag menar.

   Roland Perssons gamla Volvo 240 i silikon står i alla fall stadigt parkerad mitt på konsthallsgolvet. Välbekant i naturlig storlek, men förskjuten - med en björkstam växande rakt genom taket, bakfönstrena utbytta mot ett litet bibliotek och en gammal powerbook rostande på motorhuven. Här är det färdigtwittrat, och titeln ”Explorer” lovar en resa ut i marginalen, i jakt på nån sorts asoscial, omogen dröm om gränslös frihet...
   Roland Persson tar sig alltså an drömmen i dess andra betydelse, som begär. Kanske en framkomligare väg?

   Millesgården är ju en rätt besynnerlig plats, ett sorts Neverland där den store skulptören omgav sig med sina egna drömmar om viktlöshet, förkroppsligade i alla dessa grekiska gudar och flygande bronsdjur. Det är lite synd att bara två av konstnärerna i Drömmare tagit tillvara det. För det händer något när Klara Kristalova smyger in sina egna figurer bland bysterna i Milles antiksamling. En flicka med kaninöron tjurar framför ett utmärglat, gotiskt krucifix. Ett gråtande barn med ugglehuvud blickar ut över skulpturparken, med de idealiserade men stympade marmorkropparna bakom ryggen...

   Och i en tall utanför Milles bostadshus klingar Lott Alfreds klockspel vackert i genomskinligt glas. Vad det har med drömmar att göra vet jag inte. Men det gör inget. Tvärtom.

Mårten Arndtzén, SR Kulturnytt

marten.arndtzen@sr.se

Drömmare på Millesgården

Medverkande:

Lott Alfreds, Dan Almqvist, Katinka Andersson, Eva Maria Ern, Outi Heiskanen, Klara Kristalova, Tilda Lovell, Jörgen Melanton, Roland Persson, Anna Strid, Peter Tillberg, Pasi Välimaa.

Pågår till: 24 maj

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".