Kulturskymning eller intern pajkastning?

Dagens svenska kulturjournalistik är tråkig, tandlös och saknar både idéer och vassa åsikter. I alla fall enligt flera av de kulturredaktörer som är intervjuade i nya numret av Journalisten, Svenska journalistförbundets tidning. Rubriken på artikeln är Kulturskymning och situationen beskrivs som kris och ohälsa. Efter att ha läst artikeln har Maja Aase tröttnat på gnället och vill tala ut.
Vem drömmer inte om en ny Strindbergsfejd? För snart 100 år sen angrep Strindberg sina kolleger, liksom monarkin, byråkratin, Svenska akademien, kyrkan - och med i det här storbråket var 300 debattörer, som under 16 månader skrev hela 465 inlägg. Det var tider det. Nu är det mycket tråkigare. Och tråkigt kommer det att fortsätta att vara om inte kulturredaktiörerna slutar med sitt masochistiska gnäll om meningslösa kultursidor, ett gnäll som egentligen är just den debatt som så många säger sig sakna och efterlysa. Många längtar efter den stormaktstid då det var finast av allt att jobba på en kultursida, men så är inte så längre. Debatten sprids till nyhetssidor och webb, och dom där stora tänkarprofeterna, dom gör i dag nåt annat, mer lukrativt, än skriver artiklar om litterära tendenser. I stället för att vara en gråtande kulturnisse är det dags att sätta papper i maskin och göra en Strindberg: Skriv dom där artiklarna som får 300 debattörer att ilskna till. Eller sök helt enkelt jobbet som kulturchef på Dagens Nyheter. För nu får det vara slut på gnället! Maja Aase
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".