Sinnrik poesi av Lars Lundkvist

1950 debuterade Lars Lundkvist som poet med diktsamlingen ”Offertrumma”. Sedan dess har han givit ut 17 diktsamlingar som hetat saker som ”Förvåna mig!”,”Koöga”, ”Snö” och ”Skrot”. De flesta enordiga. Och nu kommer nummer 18: ”Utvind”.Göran Sommardal har läst den:

Också det är poesin en överdängare på. Det tänker jag när jag läser Lars Lundkvists dikter. Och det jag tänker på är att förmågan att erinra sig de konkreta tillståndens historia. Att återupptäcka orden somåteruppväcker tingen. Och då menar jag inte att det ens är Lars Lundkvist viktigaste sysselsättning som poet att summera tillvaron och historien. Men att knyta samman uttrycken, att hitta den där på sammagåtfulla och befriande samtidigheten mellan Bonnard och potatislandet, myran och kondoren, puniska krigen och vi som förskonats. Att befinna sig på ett ställe, ett särskilt oförglömligt ställe och tänka sig en värld någon annanstans. Att gjuta den känslan som finnsi den oupp-nåliga enheten. Också det är en av poesins uppgifter. När Lars Lundkvist i sina nya diktsamling tar sig an den uppgiften så gör han det utan stora vågspel men också utan tröttsammaåtbörder. Ibland kan kanske den dualistiska poetiska kartan kännas en smula skriven mig på näsan, men för det mesta ger dikterna ifrån sig det där stränga ekot från det friska trät. Sinnrikt, roligt, avundsvärt. Vem hade rätt, Erasmus av Rotterdam eller kardinalen? Barn äter ekorrbär och dör nu som då, folkutrotningarna fortsätter, många dör i lungsot och krig, flugorna surrar i sakristian nu som då och fiskarna blänker på torget. Äppelträdet blommar för den som kan se, för den döve är lärkan stum. Vad de grälade om? Bagateller ? om ostar och vin och en kejserlig sätesbjudning. Titta, en hök under solen! Och solen är grön som förut.Göran Sommardal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".