Polisen försåg servern med diarienummer i samband med att den togs i beslag. Foto: Anna Gerdén
Medier

Piratserver på museum

Sedan igår kan den som besöker Tekniska museet i Stockholm ta del av ny teknikhistoria. En server från fildelarsajten The Pirate Bay daterad 2004 ingår numer i muséets samlingar

– Denna tekniska pryl måste hamna på museum. Den har ett stort symboliskt värde då den satt fingret på ett stort problem eller en stor möjlighet, säger Nils Olander, intendent på Tekniska museet i ett pressmeddelande.

Servern som började användas 2004 hade som uppgift att länka samman olika datorer på internet i samband med fildelning. Den beslagtogs av länskriminalen i Stockholm i januari 2008 och återlämnades sedan till The Pirate Bay senare samma år. 

Nu finns den till allmänhetens beskådan på Tekniska museet i Stockholm. Där visas den tillsammans med en kassettbandspelare. En koppling till en av sjuttiotalets stora upphosvrättsliga strider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".