VÅRBUDGETEN

"Inga kultursatsningar i vårbudgeten"

På onsdagen presenterade regeringen sin vårbudget med miljardsatsningar på jobben. Men instatser på kulturens område saknas, iallafall enligt Leif Pagrotsky, S-ledamot i kulturutskottet.
   Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth avvisar kritiken i en skriftlig kommentar till Kulturnytt, och menar att Leif Pagrotsky blandar äpplen och päron.

Lena Adelsohn Liljeroths kommentar till Pagrotskys påstående om att vårbudgeten saknar satsningar på kulturområdet:
   - Leif Pagrotsky blandar verkligen äpplen och päron i sin kommentar. Han vet mycket väl att kulturbudgeten ökat under Alliansregeringens tid och att vi dessutom förlängt Access-projektet, som skulle avslutats 2007, med två år. Det innebär 100 miljoner kronor ytterligare till kultursektorn, inte minst till just bevarande av kulturarvet. På klassiskt Socialdemokratiskt manér tar nu Leif Pagrotsky fram sedelpressen och lovar (vi får väl se hur deras eget alternativ ser ut) pengar till höger och vänster, och detta i ett krisläge när det är oerhört viktigt att värna de offentliga finanserna. Det är sant att det finns stora behov inte minst inom kulturvården. Men om nu Leif Pagrotsky värnar dessa områden så mycket frågar jag mig varför han inte gjorde mer under sin tid som kulturminister.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".