Film

Roande brittiska radiopirater

Idag har filmen The boat that rocked premiär. Det handlar om piratradiosändningar i Storbritannien under 60-talet. Filmen är skriven och regisserad av Richard Curtis, mannen bakom moderna filmklassiker som Fyra bröllop och en begravning och Notting Hill.

Manusförfattaren Richard Curtis ägnar sig ofta åt att skildra kompisgäng. Med en grupp lite lagom fetfula och smågrisiga, eller tveksamt stabila blekskära bengetter - bara det ett tecken på att filmen inte kan vara amerikansk förresten - så låter han sin berättelse studsa fram: lite om den enas ensamhet, lite om den andras sexualitet, lite om den tredjes familjeförhållanden och så ganska mycket gemensamhetsskapande trivseltrix däremellan.

The Boat that Rocked är precis sån. Handlingen är lika hjärncellsskrynklande som en poplåt med ”shalala shalala” - refräng: Från en båt på Nordsjön sänder ett gäng män - kvinnor är bara tillåtna ombord på båten en gång då och då - piratradio in över 60-talets gråa England, radiopratarna är gudar, hjältar, idoler...

25 miljoner britter lyssnar - till politikernas fasa och i parlamentet smider man planer på förbud. Kan det gå annat än... bra?

Det här är en film med mycket musik, mycket färg, mycket fluff och en hel del skratt och visst lämnar den en hel del övrigt att önska men - som det är nu är det lättsam, komplikationsfri underhållning. Och varför inte?

Elin Claeson
elin.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".