Medier

Mänskligt att dela filer

Idag klockan elva offentliggörs domen i Pirate Bay-målet. Grundarna av fildelningssajten står bland annat åtalade för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Dessutom finns ett skadeståndskrav på över hundra miljoner kronor från musik- och filmindustrin. Rättegången har haft en ordentlig mediebevakning både i Sverige och utomlands, men den holländske medieforskaren och internetaktivisten Geert Lovink tror inte att domen kommer att få så stor betydelse.

– Det ligger i människans natur att dela med sig av information, och oavsett vad lagen säger, så kommer människor fortsätta att fildela, säger han.

Trots att IPRED-lagen direkt minskade bredbandstrafiken med runt 30 procent, tror Lovink att lagstiftning bara tillfälligt kan hindra fildelning.

Faktum kvarstår: mediebranschen vill ha betalt och hävdar intrång i upphovsrätten. Lovink däremot, tycker att det just är de stora medieföretagen som är problemet. Och han har andra idéer om hur upphovsmän och kvinnor ska få betalt.

– Vi måste göra oss av med mediejättarna, säger Geert Lovink, och införa ett annat system. Att alla konsumenter betalade en liten summa pengar som går direkt till kreatören skulle kunna vara en del i en långsiktig lösning.

Pelle Snickars är forskningschef på Kungliga Biblioteket i Stockholm, och återkommande debattör i mediefrågor. Inte heller han tror att Pirate Bay-domen kommer spela någon större roll för framtida fildelning. Han ser domen som ett symptom på en samhällsprocess där man söker svar på nya frågor.

– Pirate Bay lever ju sitt eget liv och själva sajten, om jag har förstått det hela rätt, kommer inte förändras. Det finns ju servrar i andra länder som man inte kan övervaka. Man kan inte kriminalisera tekniken. Det här helt enkelt en teknik för kommunikations- och informationsöverföring, säger Snickars.

Sofia Olsson
sofia.olsson@sr.se