Miyazaki hittar andra sorters hjältar

Tecknad film på japanska. På svenska biografer brukar det betyda Hayao Miyazaki, så även denna gång. Efter det internationella genombrottet 2001 med Spirited away har animémästarens äldre filmer dykt upp på bio med jämna mellanrum, senast Porco Rosso från 1992 som hade premiär i höstas. Nu har turen kommit till en film från 1984: Nausicaä från Vindarnas dal.

För dem som vill ge sina döttrar andra sorters hjältar än Brats och Winx club är biorepertoaren ovanligt rik just nu. Gillar man popcorn och 3D-glasögon kan man se Monsters versus Aliens, med en hjältinna som väljer att vara ett potent monster istället för söt fru. Föredrar man handgjord, japansk animé ska man definitivt se Nausicaä från Vindarnas dal, med en prinsessa som kan men inte vill slåss, och som både vill och kan flyga - minst lika virtuost som häxorna och trollkarlarna i senare Miyazakifilmer.

Animationen är lite enklare än i mästerverk som Sprited away, men är bärkraftig nog åt Nausicaäs hisnande irrfärder från himlen till underjorden, i jakt på den insikt som ska rädda världen undan den stora katastrofen. Filmen är från 1984, kalla kriget kastar långa skuggor in i berättelsen, vars fredsbudskap inte är att ta miste på. Ändå är historien raffinerad nog att hålla även vuxna ögon vakna under de två timmar det tar.

Som alltid hos Miyazaki är ljudbilden exceptionellt finkalibrerad, och musiken sedan! Som sveper in alltihop i det där oemotståndliga, miyazakiskt ljusa vemodet ... Då behövs det faktiskt inga 3D-glasögon.

Mårten Arndtzén
marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".