Film

Palestinskt kärleksdrama bortom ockupationsdramatiken

I dag är det premiär för den palestinska filmen Granatäpplen och myrra. Filmen är regissören Najwa Najjars debutfilm och den utspelar sig på Västbanken.

Det här är en film som gör mig fundersam, å ena sidan känner jag ett behov av att påminnas om under vilka vidriga förhållanden Palestinier lever på Västbanken och i Gaza idag. Å andra sidan längtar jag efter historier som berättar något annat än just om polisbrutalitet, ockupation och misär. Ett drama från Västbanken med den politiska sociala situation som självklar klangbotten, nåt annat är väl inte möjligt, men inte som bärande berättarelement.

Granatäpplen och myrra ger mig lite av det, till sist. Olivoljeproducerande nygifte Zaid vars mark ockuperats av Israeler fängslas, hans hustru är dansare och dras till gruppens nye koreograf när maken är i fängelse, och bakom allt israeliska soldaters breda skuggor och korthuggna kommandon.

Najjar försöker hitta en historia bortom ockupationsdramatiken. Inte minst visar hon på en liten strimma hopp mot slutet, ett litet ljus vid murens horisont. Men det går för långsamt, här finns lysande bitar som tyvärr slutar skimra i det utdragna historieberättandet.

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".