Elisabeth G Söderström lämnar Norrbottensteatern

Nu sätts, i alla fall tillfälligtvis, punkt för striderna på Sveriges äldsta länsteater, Norrbottensteatern. Teaterchefen Elisabeth G Söderström slutar när hennes förordnande går ut nästa år.
- Nej jag känner inte att jag kan göra mer nu. Jag har verkligen kämpat med att driva de här frågorna, för teaterns ekonomiska problem är gigantiska. Det är en dränering av teatern. Jag är trött alltså. Jag orkar inte mer. Men jag kan ju säga att jag tror att Landstingets politiker är väldigt glada. De tycker ju att jag är bråkig, säger Elisabeth G Söderström. Det har varit bråkigt under lång tid. Förra året stod Norrbottensteatern på randen till konkurs, skulderna översteg tillgångarna. Det berodde på att Landstinget sparade pengar, på vården likväl som på kulturen. Krisen löstes tilfälligt tillsammans med Luleå kommun och Kulturrådet. Men i höst är stora scenen stängd. Teatern ger fyra små föreställningar, främst med hjälp av externa bidrag. Delar av ensembeln jobbar för Riksteatern. Och Elisabeth G Söderström går som sagt vidare. - Det dränerar min kreativitet, tycker jag. De här åren innan jag ska gå i pension så vill jag ha lite kul, säger hon. Jesper Lindau
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".