Konstmarknad

Statliga lån räddar brittiska gallerier

Köpa konst på kredit. Det gjorde man på 80-talet, vilket bidrog till konstmarknadens krasch i början av 90-talet. Men nu lånar den brittiska staten ut pengar till konstköp, vilket i viss mån skyddat de brittiska gallerierna från finanskrisens härjningar.

Det låter som ett nytt affärsknep från någon storbank: köp nu, betala tillbaka sedan och slipp räntan. Det är tanken med de räntefria lån som den brittiska regeringen via statliga Arts Council införde för fem år sedan.

Enligt konstrådet så går det att låna som mest 2.000 pund, cirka 24.000 kronor. Men också så lite som 100 pund, cirka 1.200 kronor. Pengarna ska betalas tillbaka under en tiomånaders-period och kan användas för att köpa konst på något av de gallerier eller försäljningsställen som deltar i projektet. Gallerierna finns över hela Storbritannien. Det som krävs för att få ett konstlån är att man har fyllt 18 år och bor permanent i Storbritannien.

Hittills är det cirka 12.500 personer som har nappat på idén. De flesta - 80% - har lånat pengar för att införskaffa olika målningar eller skulpturer. Övriga lån har t ex använts för att köpa keramik, smycken, glas eller fotografier.
   The Arts Council säger att dess uppgift är att få konsten att vara en del av våra liv och att uppmuntra människor att njuta av den konst de tycker om. Och de speciella konstlånen uppges ha gett ett bra uppsving både för gallerier och för konstnärer, trots de så kärva tiderna just nu.
   Totalt sett uppges brittiska konstnärer ha sålt verk för närmare 80 miljoner kronor, tack vare det här speciella lånesystemet.

                                   Maria Eksedler, SR Kulturnytt
                                                    
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".