Film

Reklamfläsk för 99 franc

Folkets Bio har börjat arbeta med trippelpremiärer - en del filmer släpps samtidigt på bio, på DVD, och för nedladdning på nätet. Folkets Bios filmer som i vanliga fall bara visas i Stockholm, Malmö och Göteborgs blir på så vis tillgängliga över hela landet samtidigt. En film som får en sådan här trippelpremiär i morgon är den franska reklamsatiren 99 franc.

”Allt kan köpas: Kärleken, konsten, planeten Jorden, er, mig - särskilt mig”. Det är reklammannen Octave som talar, där han står på kontorshusets tak i regnet, sekunderna innan han kastar sig mot marken. På väg ner berättar han historien om vad som drev honom över kanten - det var yogurt.
   Det faktum som filmen 99 franc vill sätta fingret på - är att man årligen, världen över spenderar 500 miljarder dollar på reklam. Och att bara 10% av den summan skulle räcka för att halvera världssvälten.

För att framföra detta med önskvärd slagkraft, så ger sig filmen i in på motståndarens planhalva och klär ut sig till en reklamprodukt, flashig, fläskig och med ett oändlig självförtroende, bilderna dräglar produkter, duken kränger och blippar, och så blir det lite tecknat och lite spacat och rätt mycket naket. MTV-estetik kallades det väl när folk fortfarande tittade på MTV.
   Och i den här uppkoksade och nedcabbade världen är Octave kung - han ska göra en reklamkampanj för den smarta yogurten Starlight som gör dig slank överallt utom i huvudet. Men sen gör kärleken entré, knarket tar överhanden och kampanjen spårar ur.

Det vanskliga med uppenbart ironiska filmer är att ironi ställer sådana krav. På att vara vass, på underskruv, på precision, på tidsanda och på självkännedom.
   I en film, som den här, som saknar alla de kvaliteerna så motverkar de ironiska bilderna sig syfte - och de blir det de vill driva med. Fläsket och flashet.
   Så 99 franc är 1 timme 40 minuter bilder man inte behöver. Den adderar bara ytterligare till det överflöd, den lavin av snömos som vi daglig tumlar i. Med undantag för det där om 500 miljarder dollar, då. Men jag kan tänka mig ungefär 500 miljarder bättre sätt att paketera den informationen.

                                    Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
                                                      mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".