Film

Craig trovärdig som judisk partisan

Mellan 1942 och 1944 stred en grupp judiska partisaner mot tyskarna, i de vitryska skogarna. De leddes av tre bröder vid namn Bielski, och när kriget var slut hade de lyckats rädda omkring 1200 judar undan förintelsen. Det är den sanna historien bakom filmen Motstånd, som får svensk premiär i morgon. I en av huvudrollerna ser vi självaste James Bond, alltså Daniel Craig - som gör sig oväntat bra som vitrysk motståndsman, enligt Kulturnytts Johanna Koljonen.

Det osar lite ofrivillig komik i de alldeles första minuterna. Nazityskland har invaderat Vitryssland, och vid sin mördade familjs knappt svalnade lik står de judiska bröderna Bielski och pratar engelska med en konstig östeuropeisk brytning.
   Daniel Craig, den enda James Bond som mätt sig med Sean Connery, spelar Storebror Tuvia. Liev Schreiber, som bland annat gjorde titelrollen i nyversionen av The Manchurian Candidate för några år sedan, är bråkmakaren Zus Bielski. Mellanbrodern Asael spelas av Jamie Bell, som ni kanske minns som Billy Elliot, och så finns det en lillebror som är traumatiserad och inte säger nånting.
   De andra står där och bryter saker som ”I miss papa” och ”vi kän flive fri in de forest”.

Jag håller andan i biomörkret, för det är uppenbart att det här kan bli så fruktansvärt fel.
   Men det tar sig! Inom kort har jag vant mig vid brytningarna och blivit påmind om att Craig, Schreiber och Bell förutom starka och fysiska skådisar också är begåvade på det känslomässiga planet. Ja, de är faktiskt precis vad en sån här film kräver, för här rör vi oss i en genre som är en konstig blandning av Robin Hood, Braveheart och Schindler’s List. Bröderna Bielski skapar en fristad för flyende judar ute i skogen, och folk i alla åldrar strömmar till från hela landet tills Otriad Bielski, formellt sett en trupp självständiga partisaner, kan räknas i hundratal.

Det är ingen skogsutopi det rör sig om i. Tvärtom blossar det upp konflikter av alla de slag, mellan bröderna, mellan dem som vill ha ett jämlikt kollektiv och dem som vill ha en militärorganisation, mellan dem som vill slå tillbaka och dem som säger att det viktigaste är att inte bli som sina motståndare. Mellan privilegierade stadsbor och småkriminella lantisar, intellektuella och hantverkare, religiösa och sekulära, och utanför lägret mellan judar och icke-judar, ryssar och vitryssar, nazister, kommunister och dem som inga ideologier har.
   I Talmud står det att man har ansvar för alla liv man räddar. Snart står Daniel Craig där i skogen, tyfushärjad, och ser sitt svältande folk ryka i luven på varann. Vad är vi för människor egentligen, frågar hans ansikte. Och vad är vi människor, egentligen, frågar filmen.

Det är inget dumt tema för en actionfilm och förväntar man sig inte så mycket mer fungerar det alldeles ypperligt. Mer förutsägbara sekvenser, som att man valt att korsklippa mellan ett judiskt bröllop och partisanernas våldsamma aktioner, kompliceras av sin resonans med ett nästan outtalat spår i filmen. Detta att judarna vanligen ses som hjälplösa offer, som dem som andra folk ska strida för eller frälsa.

Ungefär från Gamla Testamentet till Ben Stillers komedi Jiddra inte med Zohan häromåret led faktiskt världen av en enorm brist på uttalat judiska actionhjältar. Att Tuvia Bielski och hans bröder är historiska personer gör dem inte mindre inspirerande på den fronten. Och att deras fantastiska berättelse också har blivit en underhållande film förminskar faktiskt inte deras gärning.

                                                    Johanna Koljonen
                                                           kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".