BERLIN

Tysk talkshowdrottning gör comeback

Tyska medier har dom senaste dagarna ägnat stor uppmärksamhet åt en TV-comeback: Sabine Christiansen heter hon, talkshowstjärna som ledde politiska samtal på söndagkvällarna under nio års tid i tyska, innan hon tröttnade och slutade för två år sen. Men nu är hon tillbaka. Och recenseras i tidningarna som om det gällde en stor film- eller teaterpremiär.

Kritiken är sur. Skribenterna äter Sabine Christiansen. Hon är pladdrig och okoncentrerad och håller inte tråden, tycker dom. Hon hindrar samtalet, skriver die Welt. Som en pjäs som gått på en huvudstadsscen i många år och nu reser genom provinsen med trötta skådespelare, skriver Süddeutsche Zeitung.

Ja det var mer glamour förr. Kvart i tio på söndagkvällar bänkade sej politiskt intresserade för att titta på Christiansen i tyska ettan. Hon satte den politiska agendan i högre grad än vad parlamentet lyckades med, var det nån politiker som klagade.

Nu är det reklam-TV för Christiansen. Efter elva en vardagkväll, med få tittare. Och med en förlusttyngd storbank som sponsor av programmet. Och nog är programledaren själv lite rostig efter åren i pension. Det var hon själv som kallade det så när hon drog sej tillbaka vid 50 års ålder. Sen dess har tyskarna kunna följa henne i skvallerpressen, på bilder från olika galor och evenemang, när hon går över röda mattor.

Den politiska talkshowen i TV, gubbar och gummor, som sitter i varsin fåtölj och pratar, det är kanske ett mardrömsformat för svenska TV-producenter. Men här har kanalerna inte samma beröringsskräck. Dom har insett att det inte finns mer dramatisk TV än människor som samtalar. Bara i dom två rikstäckande publicservicekanalerna sänds varje vecka fyra stora politiska talkshows. Och programledarna, ja dom matchar utan vidare Sabine Christiansen.

Per Eurenius
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".