Roger Hiorns, Seizure. Foto: Marcus Leith/Courtesy Corvi-Mora, London
KONST

Turnerprisets kandidater nominerade

I tisdags blev det klart vilka fyra konstnärer som nominerats till Storbritanniens största och alltid omdebatterade konstpris The Turner Prize, och det är kvartetten Lucy Skaer, skotsk skulptör som ofta utgår från upphittade fotografier, likaledes skotske Richard Wright som gör sina målningar direkt på väggarna, den lätt surrealistiske och ofta sexuellt präglade skulptören Enrico David, och så kanske den mest originelle och mitt stalltips till pristagare, Roger Hiorns, som fått mycket uppmärksamhet för sina stämningsfyllda och överraskande rumsinstallationer, bland annat gjorde han om en rivningslokal till en illblå fantasigrotta, genom att täcka väggarna med kristaller av kopparsulfat, eller något så enkelt som att installera en gatubrunn i golvet till Tate Moderns skulpturhall och låta en eld brinna upp genom gallret.

Roger Hiorns och hans tre mednominerade ska nu sätta ihop en utställning som ska öppna i oktober, och Turnerpriset offentliggörs sedan i december.

Karsten Thurfjell, SR Kulturnytt

karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista