Orättvist EU-stöd ska bort

Förra året delade EU´s kulturprogram Kultur 2000 ut 40 miljoner kronor till olika svenska kulturprojekt. Tjugo institutioner och föreningar delade på pengarna. Men ansökan är snårig och dyr att utföra och kräver ofta att en EU-konsult skriver den - vilket gör det lättare för stora institutioner. Kulturminister Marita Ulvskog säger att stödet ska bort.
- Det är inte bra alltså, och vi har diskuterat fram och tillbaka om vi ska skrota programmet, om man helt ska göra om det. Men vi tycker ändå att det ska förlängas, så att de nya medlemsländerna som kommer in första maj i nästa år får vara med och fatta beslut om vad vi ska ha i stället. Men Kultur 2000 som det ser ut i dag kommer inte fortsätta se ut som det gör, säger kulturminister Marita Ulvskog. Att ansöka om pengar från EU är ett omfattande arbete och i många av de projekt som fått EU-pengar är det EU-stöds-specialiserade konsulter som gjort jobbet, men det kostar, ibland upp emot 150 000 kronor. Då gynnas de som redan har ett kapital att satsa. Karl-Axel Dominique och Stefan Lundin håller som bäst på med en ansökan som rör "Den europeiska visans kulturarv". - Alltså när en institution ansöker, då finns det ju pengar att jobba med ansökan. Men när en konstnär söker, då finns det ju inte pengar för det arbetet, det finns ingen som avlönar det arbetet, säger Karl-Axel Dominique. - Problemet är att du måste söka pengar för att söka pengar, säger Stefan Lundin. Pengarna från Kultur 2000 går också till Kungliga Dramatiska teatern, Södertörns högskola och Sjöhistoriska museet - institutioner med stark infrastruktur och administration. Ett annat problem är att flera samarbetsländer krävs för att få pengar, vilket innebär stora kostnader för att resa runt och bygga upp nätverk. Men vissa försöker lösa det på ett smidigt sätt. Peter Curman är ordförande i Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, KLYS. - KLYS får ju ofta något slags egendomliga inbjudningsbrev till samarbeten, som känns väldigt artificiella. De breven kan börja så här: "Ja vi vet inte vilka ni är och vi vet inte riktigt vilka ni är, men vi tror att ni är en lämplig partner för oss att kunna presentera i våra ansökningshandlingar". Den typen av kultursamarbete är naturligtvis bara nonsens, säger Peter Curman. Karine Mannerfelt och Jesper Lindau Mer om Kultur 2000 kan du höra i Kulturradion 14.03 (27/8-03). Bland annat berättar kulturminister Marita Ulvskog om att delar av ministerrådet vill använda kulturpengarna till marknadsföring av själva EU-projektet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".