Kevin McDonald. Foto:Scanpix
Film

Förutsägbar men underhållande

I morgon fredag är det premiär för thrillern State of play i regi av Kevin McDonald som tidiager regisserat Last King of Scotland, filmen om Idi Amin. State of play är en thriller som bygger på en minserie från BBC. I denna amerikanska långfilmsversion får vi nöja oss med Helen Mirren som brittiskt alibi. Gunnar Bolin har sett State of play där huvudrollerna spelas av Russel Crowe och Ben Affleck.

Russel Crowe är den hårde, sluskige men genomhederlige reportern Cal Mccaffrey som trots att han är gammal collagepolare med den unge politikern Stephen Collins tar på sig att gräva i dramat kring ett brutalt mord där Collins är inblandad.
  State of play lägger väl inte precis denna valborgs mest orginella pinne på konspirationsthrillernas majbrasa. Men den kvist den ändå lägger, den brinner rätt hyfsat bland andra mer livfulla, men många långt mer svårbrunna sura vedstycken. Intressant är att måltavlan i denna hyggliga liberala Holywoodhistoria är de stora privata väktar - eller militärföretagen som snart styr hela USA - enligt filmen. Verklighetens Blackwater och Irakkriget är inte långt borta.

Regissören Kevin McDonald har inte gjort en film med lika stor orginalitet som Last king of Scotland, tvärt om här finns gott om tillfällen att veta i förväg vad som kommer att hända: Aha, skurk gömmer sig bakom några soptunnor i en mörk gränd nu kommer nog någon ännu skurkigare och gör nåt ännu värre. Eller: Aha, hjälte springer in i parkeringshus det kan aldrig vara bra för hälsan. Men State of play håller ändå spänningen uppe, Crowe är bra på att vara okammad och butter till det uthärdligas gräns, Affleck däremot är tyvärr spår att intressera sig för, det händer inget med hans rollfigur.

Till sist: finns det nåt litet bilmärke i filmhistorien som fått mer gratisreklam än Saab? Här gnuggas det in igen: goda och ofta lite spännande människor kör Saab om än en rostig och gammal.

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".