LITTERATUR

En brevskrivandets Don Quijote

Reklamaren och upptågsmakaren Eric Ericson tycks vara mannen som gör vad som faller honom in. Hans Brev till Samhället och Brev till utlandet, är ett slags verbala busringningar i brevform som iscensätter ett ömsom hotfullt, ömsom glädjesmittande vansinne. Nu är Ericson aktuell igen med Brev till Clara och Tyra från Eric Ericson.

En brevkultens Don Quijote skulle jag gärna vilja kalla Eric Ericson. Detta maskrosbarn från reklamvärlden som i mejlandets, facebookandets och sms:andets tidevarv försvarar brevskrivandet på papper samtidigt som han upphöjer sin skruvade fetisch till vass konst med skön humor. 

Oavsett hur man väljer att presentera Eric Ericson måste han nog ändå artbestämmas som en särling.
   Korresponderandet är precis som i hans tidigare böcker också formen för nya Brev till Clara och Tyra från Eric Ericson, och den följer sina föregångare i teman som exempelvis klass, samhälle, spelkort och dvärgar.
   Men vi ska inte beskylla herr Ericson själv för att försöka urmjölka sitt framgångskoncept för denna gång är det själva brevmottagarna, systrarna Clara och Tyra von Zweigbergk, som står för utgivningen. Dom är vänner till avsändaren sedan närmare 18 år och har under denna tid fått en mängd försändelser av varierat innehåll, minst sagt: bilder, teckningar, vykort, maskinskrivna brev, chips. Allt med olika signaturer.

Här finns mystiska tips på hur man bekämpar fotsvamp, här finns en hel serie brev från den bekymrade personalen på Konsum i Kristineberg, kommunikéer från fantasipolisen, jultomten, riddarhuset och Socialgrupps- och identitetslotteriet.
   Den är som en coffeetablebok för den ironiska generationen, med hälsningar från en alternativ verklighet. Eller från psyket, skulle man nog gissa om man inte kände till sammanhanget. Fast - enligt mitt sätt att läsa genom skrattårarna – från en skarpsynt samhällskritiker helt utan hämningar.

Cecilia Djurberg SR Kulturnytt
cecilia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".